zondag 21 februari 2010

Het overlijden van het kabinet..

Hallo allen,

Misschien dat het een aantal mensen is voorbij gegaan maar op de nacht van vrijdag naar zaterdag is rond 5:00 het kabinet gevallen. PvdA, CDA en ChristenUnie konden het niet eens worden over de kwestie Afganistan. PvdA wilt dat de troepen vertrekken maar CDA en ChristenUnie willen hechte vrienden blijven met de NAVO en USA wat zou resulteren in een nog langer verblijf van onze troepen in Uruzgan. 

Dit overlijdensbericht zat er al aan te komen. We hadden eerst de kwestie met commissie Davids waarbij Balkenende zijn mond voorbij praatte en niet eens was met de bevindingen. Door flinke pressie van Bos en de PvdA ging Balkenende uiteindelijk door de knieën en wijzigde zijn uitspraak. Echter, de kwestie met Afganistan diende Bos volgens CDA en ChristenUnie zijn uitspraak te wijzigen. Bos zei keihard op tv en in de Tweede Kamer dat de PvdA een langer verblijf niet zou steunen. Waar Balkenende dus wel door de knieën ging weigerde Bos dat, en de PvdA stapte met al haar ministers uit het kabinet.

Naar mijn mening heeft de PvdA hier een slimme politieke zet gedaan. Het voorstel zou hoe dan ook toch niet door de 2e Kamer heen komen. Het zogenaamd open staan voor alle opties is gewoon een naïeve en domme gedachte van de Christelijke partijen en dat krijgen ze nu op hun bord. De PvdA zou uiteindelijk tegenstemmen samen met gehele oppositie, een zet dat de Nederlandse bevolking naar mijn mening ook wilt hebben. Bos wordt nu, samen met de PvdA, gezien als held en het al 4e kabinet van Balkenende strand voor de zoveelste keer..

Het ironische vind ik dat alle partijen meteen doorgaan met het werven van kiezers voor zowel de gemeenteraad als de vervroegde landelijke verkiezingen die hoogstwaarschijnlijk eind mei zullen plaatsvinden. Daarbij blijven Bos en Balkenende te voortouw nemen. Een sterke zet van CDA. Hierbij geven ze de illusie dat de fout niet bij Balkenende ligt en zullen trouwe kiezers nog steeds voor onze grote vriend Harry Potter gaan.

Mijn gevoelens betreft de dood van het kabinet is tweedelig. Aan de ene kant blij. Dit kabinet, en alle vorige met Balkenende, waren de slechtste kabinetten ooit. Het steeds draaien van standpunten, smerige beslissingen en de zwakke presentatie, het was ronduit een ramp van acht jaar lang. De meest kwalijkste beslissing was voor mij het Europees verdrag. 60% stemt tegen het Europese Grondwet. Nederland wilt eerst meer Nederland daarna mag de focus naar Europa verschuiven. Wat doet Balkenende? Nou, dan maken we er een Europees Verdrag van. Nagenoeg zelfde wetten en gevolgen als het Europees Grondwet alleen nu hebben de burgers geen inspraak op deze beslissing.


Het slechte aan deze val is de timing. Het land verkeert in crisis, de bouw ligt op zijn gat, en nog vele beslissingen zoals het AOW liggen nu in het drijfzand. Nu is simpelweg niet de tijd om deze belangrijke issues in de ijskast te zetten.

Welke partijen zullen groot worden?

Naar mijn idee worden twee partijen groot. Dat zijn de VVD en PVV, en ik denk toch met name de VVD. Ik laat hierbij de leuke peilingen achterwege. Peilingen zijn in mijn optiek onbetrouwbaar en gebaseerd op gemiddeldes die niets uitmaken. Overigens zou dus D66 de grootste winnaar worden volgens de peilingen.

Als ik met de mensen om me heen praat krijg ik het gevoel dat er men een strakkere en hardere aanpak wilt, daarvoor gedachte VVD en PVV. We hebben bij de vorige verkiezingen al gezien dat PVV van niets of 1 (eenman fractie) naar maar liefst 9 zetels steeg. Alle BN-ers en bobo's generaliseren alle PVV stemmers als domme mensen. 9 zetels? Sorry, dat zijn niet alleen maar domme mensen die zogenaamd een hekel hebben aan alle buitenlanders, allochtonen of Nieuwe Nederlanders. De PVV staat voor anti-kabinet van de afgelopen jaren en niet een extreem-rechtse partij die we samen moet zien als naties die de straat op gaan en iedereen in elkaar timmeren.

De VVD is meer ingetogen en komt politiek correcter over, daarbij ook groter kandidaat om in het kabinet te komen. De VVD, in mijn optiek, profiteert ook van alle negativiteit rond de PVV. Toen volgende de peilingen PVV de grootste partij zou worden reageerde iedereen, ook de VVD, dat zij niet zouden samenwerken met de PVV. Dit schrikt kiezers af die voor de PVV zouden stemmen want laten we reëel zijn, er is weinig nut om te stemmen voor partij die toch in de oppositie terecht komt. Hoe je het went of keert, politieke spelletjes worden zodanig gespeeld dat het partijen die uiteindelijk in de regering terecht komen de doekjes uitdelen. En wat is het beste alternatieve? De VVD.

Daarnaast vind ik dat het bij de PVV mist aan goede mensen. Je hebt Geert Wilders en dan..?? De rest kent niemand. Het is net een iets betere Trots op Nederland van Rita Verdonk, dat een langzame dood tegemoet gaat. Ook andere punten ontbreken naar mijn gevoel bij Wilders. Economisch beleid, zorg, en zeker een belangrijke onderwijs, ik hoor te weinig op dit gebied van de PVV. Misschien leest Wilders en dit en past hij zijn campagne aan wie weet. De VVD zie ik op dit moment een grote partij worden en deze heeft ook mijn voorkeur.

CDA, Pvda en ChristenUnie.... PvdA gaat zeker wat stemmen erbij gekregen. Wie weet, worden zij wel de grootste partij. CDA en ChristenUnie mogen van mij part nu de oppositie in. Balkenende heeft het voor de 4e keer, voor de 4e keer, niet kunnen waarmaken. Hoe vaak mag een premier het land upfucken?! ChristenUnie zal denk ik hetzelfde blijven, misschien en paar zetels minder.

SGP, Groenlinks, SP, Partij voor de Dieren,. Ik zal eerlijk zijn, ik heb compleet geen vat op deze partijen en enig idee hoe goed zij het zullen doen. Ik denk wel dat de eerst en de laatste de overgebleven 3 zetels krijgen ofzo.

Ik laat het hierbij. Een lange post, over politiek nota bene. We zien wel wat er gaat gebeuren. Het belangrijkste is dat iedereen gewoon moet gaan stemmen of het nou CDA, PVV, SP of blanco is. Vooral stemmen want dat is het enige wat verschil kan maken.

Greetz,

Tyndell

6 opmerkingen:

  1. heeey tyndell!!
    het is vet leuk geschreven,, jah ik hou me er niet echt bezig mee( zou ik wel moeten doen eignlijk) maar als je t zo zet dan klinkt  t wel boeiend. Zelfs voor mij:P

    Seema

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even over de Europese grondwet, wat is jouw mening erover?

    Ik kan me herinneren dat er enkele misverstanden ontstonden door de naam 'Europese grondwet', men dacht dat het de Nederlandse grondwet zou vervangen.
    Hoeveel mensen zouden weten wat een Europese grondwet nou echt inhoudt en wat de gevolgen daarvan zijn?
    Persoonlijk heb ik niks tegen een Europese grondwet. Ik zie het meer als een vangnet, niet alle wetten mogen immers aan de Nederlandse grondwet getoetst worden, maar wel aan het Europees recht. Worden onze rechten zo niet meer beschermd?
    Ik begrijp wel dat de parlement de volksvertegenwoordiging is etc. en dat beweerd kan worden dat met 60% stemmen tegen het toch wel over en uit is. Maar hoeveel waarde kan je aan een stem hechten die niet weet waar zij voor stemt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verder: interessant, doet me nadenken. :]

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmm.. Interessant al ben ik niet zo hardcore into politic's. Het is af en toe leuk om te kijken bijv. bij het ontbijt. (meestal meer aandacht op me broodje dan op de tv) Toch mooi onderbouw. En heel erg informerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Balkenende wordt weer gekozen, en het kabinet valt dan na 3 maanden weer..

    We zien het allemaal al aankomen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Anoniem
    Er zijn zeker wat misverstanden geweest betreffend de Europese Grondwet. Kiezers stemde tegen omdat zij het associeerde met de beslissing of Turkije toegelaten zou moeten worden tot de Europese Unie.

    De Europese Grondwet staat er in principe voor dat het Europees Parlement wetten kan goed of afkeuren op meer gebieden dan alleen economie wat eerst het geval was.

    Waar zij wetten kunnen aannemen die bevorderlijk zijn voor NL kunnen daartegen ook wetten aangenomen worden die dat niet zijn.
    In kort, de Europese Grondwet/Verdrag zorgt niet voor alleen voor meer samenwerking en gelijkheid maar ook afhankelijkheid van andere lidstaten.

    De vraag is wil je dat? Nederland geeft nu meer geld aan de EU dat het terug krijgt. Griekenland trekt nu de andere lidstaten mee het gat in en Spanje, Portugal en Italië hebben ook hun zaakjes niet op orde. Nederland heeft naar mijn idee ook een unieke plek in de EU, en naar mijn idee werken overkoepelende wetten niet voor Nederland.

    Voor mij geen Europees Grondwet.

    Verder geef je aan hoeveel waarde een stem heeft als de persoon niet weet voor wat hij/zij stemt. Dat is uiteraard een vraagstuk maar onze vrienden in Den Haag hebben flink campagne gevoerd. Het is aan hun de taak om de inhoud van zo'n belangrijke kwestie duidelijk over te brengen naar de kiezer. En als het resultaat is dat de burgers denken dat het gaat om de vervanging van de Nederlandse Grondwet of toetreding van Turkije tot EU, ligt de fout bij Den Haag.

    In mijn opinie is het ook belangrijk dat kiezers minstens stemwijzer.nl raadplegen om een indicatie te krijgen welke partij het beste bij je ligt. Geloof me, het zal je verbazen welke partij het hoogst scoort bij je.

    BeantwoordenVerwijderen